• Lorem ipsum

De vele variaties in beschikbare e-liquids kan soms overweldigend zijn, daarom is het belangrijk om wat te snappen over de verschillen

De juiste vloeistof is belangrijk. Het maakt het verschil tussen een e-sigaret die wel of niet goed functioneert, en een ervaring die wel of niet genoeg voldoening geeft om van de tabak af te blijven.

Gelukkig kan e-liquid eenvoudig onderverdeeld in een paar categorieën waardoor je met wat basiskennis altijd kan zoeken in de categorie die bij je e-sigaret en je behoefte past. Bij de verschillende vloeistofcategorieën noemen we geschikte coil weerstanden en wattages. Dit is belangrijk om een goeie match tussen e-sigaret en vloeistof te kunnen maken.

Vóór de uitleg over vloeistof is dus een korte uitleg over coils en wattage nodig

De weerstand van de 'coil' bepaalt samen met het ingestelde wattage op welke temperatuur de vloeistof verdampt wordt. In 'pods' zitten ook coils, dus hiervoor geld dezelfde uitleg.

Niet alle e-sigaretten hebben een instelbaar wattage, deze zijn zo afgesteld dat ze het wattage geven dat de bijbehorende coils nodig hebben. 

Hoe lager de weerstand van de coil, hoe hoger het wattage dat deze coil aankan. Een lage weerstand coil en een hoog wattage zorgen voor veel hogere temperaturen dan een hoge weerstand coil met laag wattage. Hoe heter de coil, hoe sneller de vloeistof verdampt. Dus meer damp, meer smaak en meer nicotine. Elk type coil heeft een bepaald bereik waarop deze goed werkt. Lees hierover meer in 'Welke coil of pod moet ik hebben'

Een makkelijke vuistregel is: Hoe krachtiger de e-sigaret, Hoe lager het PG gehalte in de vloeistof

We maken een onderverdeling in 3 soorten PG/VG verhoudingen (dit zijn de basisvloeistoffen) en 2 typen nicotine (Freebase en Nic Salt). Bij gerenommeerde merken wordt deze informatie altijd op de verpakking vermeld.

De eerste categorie is 'Hoge PG'

Alle e-liquids met een PG (propyleen glycol) gehalte van meer dan 50%.

Veelvoorkomende ratios zijn bijvoorbeeld 70/30 of 60/40 (PG/VG).

Deze vloeistoffen zijn het meest geschikt voor kleine niet heel krachtige e-sigaretten (waaronder 'pod' systemen) met een coilweerstand boven de 1 Ohm. Dit omschrijven we op de site als >1Ω.

Coils >1Ω werken doorgaans het beste rond de 10 watt.

De tweede categorie is 'Mid PG/VG'

Alle e-liquids met minder dan 45% PG en minder dan 70% VG (vegetable glycerine, oftewel plantaardige glycerine). 

Veelvoorkomende ratios zijn bijvoorbeeld 50/50 of 35/65 (PG/VG).

Deze vloeistoffen zijn het meest geschikt voor e-sigaretten (waaronder 'pod' systemen) met een  coilweerstand van 0.6 Ohm of hoger (>6Ω)

Coils >6Ω werken doorgaans het beste tussen de 15 tot 30 watt.

De derde categorie is 'Hoge VG'

Alle e-liquids met 70% of meer VG.

30/70 (PG/VG) is de meest voorkomende ratio bij hoge VG vloeistoffen. VG is een dikke vloeistof, en heeft daardoor een coil met een open katoenstructuur nodig, en een e-sigaret met ruime luchttoevoer (airflow). 

Deze vloeistoffen zijn het meest geschikt voor e-sigaretten (waaronder krachtige 'pod' systemen) met een advies coilweerstand van 0.6 Ohm of lager (<0.6Ω). Ook wel 'Sub Ohm' genoemd.

Coils <0.6Ω werken het beste vanaf zo'n 25 watt. en kunnen hoe lager in weerstand, hoger in wattage. 

Verschillende soorten nicotine

Er zijn twee typen nicotine die in e-liquids wordt gebruikt. Dit zijn freebase nicotine en nicotine zout (Nic Salt). Freebase nicotine werkt iets minder snel, maar geeft op lagere doseringen wel een keelgevoel dat vergelijkbaar is met sigaretten of lichte shag. Wanneer er bij lage dosering (3mg of 6mg) veel behoefte blijft aan het roken van tabak, maar een hogere dosis (10 of 12 mg) freebase nicotine te zwaar op de keel voelt, is nicotine zout aan te raden. Nic salt is door zijn lagere ph waarde zachter op de keel en werkt sneller/efficiënter. Het risico van Nic salt is echter dat je gemakkelijk een hele hoge dosis aankan zonder dat het lichaam hier direct weerstand tegen geeft. Kortom, gebruik niet meer dan nodig om van de tabak af te blijven. Wanneer je toch geneigd bent veel te vapen kun je overwegen om juist freebase nicotine in een hogere dosis te doen zodat je de e-sigaret eerder weg legt omdat het anders te zwaar aanvoelt. De juiste balans tussen nicotine sterkte, regelmaat van gebruik en nicotine soort vergt wat uitproberen en aandacht. Bel ons gerust voor advies of kom langs. We helpen graag.