Waar worden VG over het algemeen voor gebruikt?
Plantaardige glycerine
Bij gebruik in extracties met de "tinctuur" -methode, met name als een 10% -oplossing, voorkomt VG dat tannines neerslaan in ethanolextracten van planten (tincturen). Het wordt ook gebruikt als een "alcoholvrij" alternatief voor ethanol als oplosmiddel bij het bereiden van kruidenextracten. Het is minder extractief wanneer het wordt gebruikt in een standaard tinctuurmethode. Bij tincturen op alcoholbasis kan de alcohol ook worden verwijderd en vervangen door glycerine vanwege de conserverende eigenschappen. Fabrikanten van vloeibare extracten extraheren kruiden vaak in heet water voordat ze glycerol toevoegen om glycerieten te maken.
In voedingsmiddelen en dranken dient glycerine als bevochtiger, oplosmiddel en zoetstof en kan het helpen bij het bewaren van voedsel. Het wordt ook gebruikt als vulmiddel in commercieel bereide vetarme voedingsmiddelen (bijvoorbeeld koekjes) en als verdikkingsmiddel in likeuren. Glycerol en water worden gebruikt om bepaalde soorten plantenbladeren te conserveren.